ZAMKNIJ ZAMKNIJ

dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa jest to rodzaj diety stosowany u osób borykajacych się z cukrzycą. To sposób odżywiania się, w którym należy zatroszczyć się zarówno o pięć zdrowych posiłków, jak również i o odpowiednie ich przygotowywanie. Należy wyeliminować cukru proste, pozbywajac się takich produktów z diety, które powodują szybki wyrzut cukru. Choć początkowo dieta cukrzyka może wydawać się trudna w wykonaniu i przeszczeganiu jej, to w bardzo szybkim czasie można się jej nauczyć i ją polubić. Ważne jest przy tym kontrolowanie poziomu cukru poprzez glukometr.

  • Cukrzyca ciążowa a cukrzyca w ciąży.

    Cukrzyca ciążowa i cukrzyca w ciąży to dwa inne schorzenia. Co je łączy, a co różni? Jak odbywa się leczenie w każdym z tych przypadków? Sprawdź w naszym artykule.

  • Cukrzyca typu 2 – czynniki ryzyka

    Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, nazywaną często cukrzycą wieku dorosłego. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1 nie zawsze jest uwarunkowana czynnikami genetycznymi, a za jej wystąpienie najczęściej odpowiada niezdrowy tryb życia. Do jej głównych objawów należą chroniczne zmęczenie i senność, wzmożone pragnienie, obniżona odporność organizmu, a także problemy skórne. Cukrzyca typu 2 pojawia się, kiedy we krwi chorego utrzymuje się zbyt wysoki poziom glukozy przy jednoczesnej oporności komórek na insulinę.

  • Kontroluj co jesz – jak wygląda dieta cukrzycowa

    Coraz częściej zdarza się, że cukrzycy nie warunkują geny, lecz tryb życia. W samym leczeniu tej przewlekłej choroby ważne jest nie tylko stosowanie się do zaleceń lekarza – należy zadbać również o stosowną dietę, gdyż odpowiednio dobrana, znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy oraz chorób współistniejących. Dieta cukrzycowa nie musi być monotonna. W rzeczywistości jej głównym założeniem jest niezbędna dla diabetyka różnorodność, urozmaicenie jadłospisu w ciekawy i zdrowy dla organizmu sposób.

Kredos doradza

Copyright © 2024 Kredos Sklep Medyczny