Dieta na nadciśnienie pomaga radzić sobie z nieprawidłowymi parametrami ciśnienia tętniczego, które utrzymują się u chorego. Jest to jedna z naturalnych metod na obniżenie ciśnienia, która wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dieta taka obniża masę ciała i zmniejsza ryzyko późniejszych powikłań. Jeśli twoje ciśnienie tętnicze jest podwyższone, sprawdź, jak zaplanować swój jadłospis przy nadciśnieniu tętniczym i jak poprawić jakość swojego życia.

Kiedy występuje nadciśnienie tętnicze?

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęstszych przypadłości układu sercowo-naczyniowego. O wysokim ciśnieniu mówimy, gdy wartość ciśnienia tętniczego jest większa niż 140/90 mm Hg, gdzie pierwsza liczba określa ciśnienie tętnicze skurczowe, a druga rozkurczowe. W diagnostyce kardiologicznej przyjmuje się, że już przekroczenie jednej z tych wartości decyduje o chorobie. Warto jednak pamiętać, że nadciśnienie rzadko jest wykrywane w jego wczesnym stadium. Najczęściej dochodzi do tego w momencie, gdy mamy już do czynienia z powikłaniami. Samo leczenie wysokiego ciśnienia przebiega zazwyczaj wielotorowo. Dbając o zdrowie pacjentów, lekarze łączą kilka metod. Wśród nich najważniejsze są farmakoterapia i naturalne sposoby obniżania ciśnienia oraz zmiana złych przyzwyczajeń, np. skłonności do używek.

 

Jak zbić ciśnienie dietą? – Ogólne zasady

Kluczową kwestię w leczeniu nadciśnienia stanowi dieta. Jeśli chory spożywa tłuszcze zwierzęce w nadmiarze oraz nie dba o jakość produktów, pierwszym krokiem do zdrowia będzie całkowita zmiana jadłospisu. Na obniżenie ciśnienia wpływają przede wszystkim produkty niskotłuszczowe. Ważna jest także mniejsza kaloryczność przyjmowanych posiłków. Dzięki diecie na nadciśnienie można nie tylko znacznie zredukować masę ciała, ale uregulować poziom cholesterolu we krwi. Wymierne korzyści dla chorych przynosi rezygnacja z soli w potrawach, która jest w tym przypadku znacznym czynnikiem ryzyka.

Decydując się na obniżenie ciśnienia dietą, powinniśmy także zwrócić uwagę na większą podaż błonnika. Już samo zastąpienie szkodliwych składników pożywienia dobrymi produktami, pozawala na ochronę układu sercowo-naczyniowego i zapobieganie schorzeń, tj. zawał serca, miażdżyca, udar mózgu, nefropatia nadciśnieniowa czy niewydolność serca.

 

Jaka dieta na obniżenie ciśnienia będzie najlepsza?

Chorzy, którzy zastanawiają się, co obniża ciśnienie, powinni zainteresować się w szczególności tzw. dietą śródziemnomorską. Tego typu diety na obniżenie ciśnienia nie tylko hamują proces starzenia się organizmu, ale sprawdzają się w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych. Jadłospis przy nadciśnieniu tętniczym powinien być dobrze skomponowany i opierać się na jak najmniej przetworzonej żywności.

owoce dieta

Oto, co jeść na obniżenie ciśnienia tętniczego:  

  • Pełnoziarniste produkty zbożowe

W diecie na wysokie ciśnienie warto uwzględnić pieczywo pełnoziarniste oraz produkty zbożowe, tj. płatki owsiane, jaglane czy jęczmienne. Chcąc obniżyć ciśnienie tętnicze krwi warto wybierać makarony razowe, kasze, brązowy ryż i otręby pszenne. Rezygnujemy przede wszystkim z białego pieczywa, drożdżówek, słodkich płatków śniadaniowych i produktów cukierniczych, smażonych na głębokim tłuszczu, np. pączków.

  • Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu

Naturalne zbicie ciśnienia umożliwiają produkty mleczne o zawartości tłuszczu do 2%. Jeśli chodzi o sery wybieramy tylko te chude. W diecie na obniżenie ciśnienia krwi nie powinno być miejsca na sery tłuste, np. typu brie czy camembert. Niewskazane są również sery żółte i serki topione.

  • Chude mięso

Naturalnym sposobem obniżenia ciśnienia jest spożywanie chudego mięsa, tj. kurczak, indyk, cielęcina, schab. Jeśli chodzi o wędliny, warto zminimalizować je w jadłospisie przy nadciśnieniu tętniczym. Te, kupowane w sklepach, zawierają bardzo dużo soli, przez co nie będziemy w stanie kontrolować jej ilości podczas całego dnia. Należy unikać także tłustych mięs, np. wieprzowiny, gęsiny, konserw mięsnych, pasztetów oraz mięs peklowanych z dużą ilością przypraw.

  • Warzywa obniżające ciśnienie

Obniżanie ciśnienia dzięki warzywom powinno polegać na jedzeniu warzyw świeżych. Warto wybierać warzywa zielone, np. seler naciowy, brokuły, brukselka czy sałaty. W diecie na nadciśnienie sprawdzą się także rośliny strączkowe, np. ciecierzyca, soczewica i soja. Tym, co powinniśmy wyrzucić z codziennego menu, będą na pewno warzywa marynowane i konserwowe, warzywa smażone na dużej ilości tłuszczu oraz sałatki łączone z majonezem lub ciężkimi sosami. 

  • Owoce obniżające ciśnienie

Szukając odpowiedzi na pytanie, jak naturalnie obniżyć ciśnienie, warto zwrócić uwagę na owoce, tj. cytrusy. Tutaj wskazane będą również owoce sezonowe oraz te, które w większości składają się z wody, np. arbuzy. Można postawić na wyciskane świeże soki owocowe. Wysoce niewskazane będą syropy owocowe, mocno słodzone kompoty i dżemy oraz napoje z dużą zawartością cukru.

  • Ryby i owoce morza

Zdrowa dieta śródziemnomorska obfituje w ryby i owoce morza, które sprawdzają się jako domowe sposoby obniżania ciśnienia krwi. W sklepach powinniśmy wybierać owoce morza, chude ryby morskie, tj. morszczuk, tuńczyk, dorsz oraz ryby słodkowodne, tj. okoń czy sandacz. Tłuste ryby, np. łosoś czy makrela jemy raz na jakiś czas. Gorszym wyborem będą ryby mocno marynowane w soli oraz konserwy rybne.

  • Dobre tłuszcze

Tym, co obniża ciśnienie krwi, są margaryny wzbogacone w sterole roślinne. W naszej kuchni powinny znaleźć się także oliwa z oliwek, olej z pestek winogron czy olej rzepakowy niskoerukowy. Na prawdziwe masło można pozwolić sobie raz na jakiś czas. Należy pamiętać, że kondycji układu sercowo-naczyniowego nie sprzyja spożywanie smalcu, słoniny czy twardych margaryn w kostkach.

  • Orzechy i nasiona

W jadłospisie przy nadciśnieniu tętniczym warto uwzględnić orzechy w umiarkowanych ilościach, np. orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje czy orzechy laskowe. Do diety wprowadzamy także nasiona słonecznika i dyni. Najgorszym wyborem będą orzechy w karmelu i miodzie, orzeszki solone lub te w panierkach, np. pikantnych, paprykowych lub serowych.

  • Zioła i herbaty obniżające ciśnienie

Jeśli nie wiesz, jak walczyć z nadciśnieniem, do codziennego jadłospisu dodaj herbaty na obniżenie ciśnienia. Układ krwionośny wzmacniają m.in. napary zawierające głóg, skrzyp polny, melisę czy rumianek. Do ziół obniżających ciśnienie zalicza się także dziką różę, rutę i lipę. Dzięki nim można ustabilizować pracę serca, jak i również obniżyć cholesterol.