ZAMKNIJ ZAMKNIJ

Czy można wystarczająco wyczerpać temat diet? Z pewnością nie! Wciąż pojawiają się nowe informacje, każdy szuka diety idealnej dla siebie, pomysłów na ,,dietę cud”, która pozwoli uzyskać figurę marzeń. Propozycje posiłków, formy jedzenia, przerwy między posiłkami. Tych pytań jest naprawdę wiele. Dziś chcemy pozostać w temacie diet, ale patrząc na nią pod nieco innym kątem, skupiając się na indeksie glikemicznym. Choć większość z nas o nim słyszała, to mimo wszystko ¾ społeczeństwa zupełnie nie ma o nim zielonego pojęcia. 

Czym jest indeks glikemiczny? Co ma niskie Ig? Jak obliczyć indeks glikemiczny? Na te wszystkie pytania postaramy się odpowiedzieć w tym właśnie artykule. Wskażemy, jakie produkty mają niski indeks glikemiczny, a jakie wysoki. Pokażemy, jakie diety o niskim indeksie glikemicznym można zastosować, by uzyskać wymarzony cel. Weźmiemy pod uwagę niektóre z produktów i poszukamy dla nich odpowiednich zamienników.

 

Indeks glikemiczny - co to jest?

Indeks glikemiczny jest to wskaźnik, który informuje o wpływie konkretnych produktów na wzrost poziomu glukozy we krwi po kilku godzinach od ich spożycia. Każda osoba dorosła, która nie zmaga się z chorobami i nie ma cukrzycy, powinna utrzymywać poziom glukozy na stosunkowo stałym poziomie, gdzie wartość nie będzie przekraczać 150 mg/dl. Oczywiście wiadomo, iż po spożyciu posiłku zawsze ten poziom wzrasta, jednak po 2 - 3 godzinach wraca do normalności.

 

Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, iż wszystkie produkty w naszej diecie, podnoszą poziom glukozy we krwi w różnym stopniu. Jedne podnoszą go szybko i gwałtownie, inne uwalniają glukozę w sposób stopniowy. Patrząc na produkty, na pewno duże znaczenie odgrywa tabela indeksu glikemicznego i na nią właśnie należałoby zwrócić uwagę. Jest to szczególnie ważne dla osób borykających się z nadwagą i otyłością, jak również dla cukrzyków i ludzi ze zwiększonym ryzykiem  chorób naczyniowo - sercowych. 

 

Skąd taka rozbieżność Ig w składnikach - czyli od czego to zależy?

Z pewnością wielu z nas chciałoby znać odpowiedź na pytanie - od czego zależy indeks glikemiczny produktów, prawda? Dlaczego istnieją produkty z niskim indeksem glikemicznym i takie, które mają wysoki indeks glikemiczny? Dlaczego widoczne są rozbieżności, jeśli chodzi na przykład o ziemniaki ig, chleb ig, makaron ryżowy ig i płatki owsiane ig?

glukometr lezacy obok deski z warzywami i owocami

Na indeks glikemiczny wpływ ma bardzo wiele elementów. Zależne jest więc to przede wszystkim od rodzaju obecnych w produkcie węglowodanów i innych składników pokarmowych, od zawartości błonnika czy nawet stopnia rozdrobnienia produktów. Inne będzie Ig dla dojrzałych bananów, a inne dla tych, które są jeszcze zielone. Tak samo duże znaczenie ma obróbka termiczna. I tak, zwykła, surowa marchewka ma Ig 16, a po ugotowaniu  jest to już Ig 45. Znając więc podstawowe wartości, można odpowiednio skomponować swoją dietę tak, aby w swoim menu postawić na produkty o niskim indeksie glikemicznym. Im więcej poznamy informacji, tym samym lepiej uda nam się daną dietę ułożyć, ciesząc się tym samym doskonałym zdrowiem, dobrym samopoczuciem i oczywiście nienaganną sylwetką.

 

Co ma niski indeks glikemiczny?

Patrząc na wszystkie dostępne produkty, te możemy podzielić na trzy typy, w zależności od tego, jaki jest ich indeks glikemiczny. I tak wyróżnia się:

  • Produkty o niskim indeksie glikemicznym - poniżej 55

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny? Wśród tych produktów, niskie Ig mają na przykład sałata lodowa, kapusta, orzechy, pomidory, papryka, pieczarki, surowa marchew. Można tutaj zaliczyć także gorzką czekoladę, chudy twaróg, mleko odtłuszczone, jogurt naturalny. Jeśli chodzi o owoce o niskim indeksie glikemicznym, najlepszym wyborem będą agrest, grapefruit, mandarynki, wiśnie, gruszki i jabłka Ig. Dobrymi są także pomarańcze i truskawki. A jaki chleb ma niski indeks glikemiczny? Najlepszy jest tutaj niewątpliwie chleb żytni razowy. Wśród produktów stanowiących źródło węglowodanów złożonych, warto wybrać: kaszę gryczaną czy ryż brązowy.

  • Produkty o średnim indeksie glikemicznym - między 56 - 69

Wśród produktów, które mają średni indeks glikemiczny, wyróżnić możemy na przykład: marchew gotowaną, ziemniaki, buraki. Z owoców są to na pewno: ananas, winogrona. Ponadto średni indeks Ig mają także makaron gotowany i biały ryż gotowany

  • Produkty o wysokim indeksie glikemicznym - powyżej 70

Co ma wysoki indeks glikemiczny? Wśród produktów o wysokim indeksie glikemicznym znajdują się: chleb pszenny, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, frytki czy daktyle suszone. Owoce o wysokim indeksie glikemicznym to: arbuz i dynia

 

Czy istnieją produkty o zerowym indeksie glikemicznym? Tak i są to na przykład masło, żółty ser, oleje roślinne, jaja czy na przykład drób. Zastanawiając się więc nad tym - jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku, należy zamieniać produkty o wysokim Ig, na takie, które to Ig mają niskie. Jednych produktów należy unikać, na inne stawiać. Jedne warto zastępować innymi, lepszymi zamiennikami. Mając na przykład wybór: kasza bulgur, ziemniaki ig, bataty ig czy kasza jaglana, należy sprawdzić tabelę indeksu glikemicznego i postawić na to, co okaże się mieć ten wskaźnik najniższy. Komponując dietę, początki zawsze są trudne, jednak z biegiem czasu każdy jest w stanie nauczyć się, co w diecie warto stosować, a co omijać szerokim łukiem. 

 

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - zalety takiej diety

Żadne diety cud, zdrowe diety tylko w nazwie, żadne diety ketogeniczne czy liczenie kalorii - nic nie jest tak dobrym wyborem, jak dieta o niskim indeksie glikemicznym. Co ona daje? Dlaczego warto na nią stawiać?

  • zapewnienie prawidłowego poziomu metabolizmu
  • stabilizacja parametrów biochemicznych
  • prawidłowa gospodarka węglowodanowa
  • stabilne stężenie glukozy we krwi
  • zachowanie odpowiedniej wagi ciała
  • ochrona przed cukrzycą, otyłością i chorobami sercowo - naczyniowymi
  • obniżenie stężenia złego cholesterolu
  • podwyższenie stężenia dobrego cholesterolu
  • redukcja stresu oksydacyjnego
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory

 

Dieta o niskim indeksie glikemicznym - co jeść i jak ona wygląda?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym określana jest jako dieta Montignaca. Spożywa się w niej tylko te produkty, które należą do grupy należącej do niskiego indeksu glikemicznego. Ich zadaniem jest spowolnienie wchłaniania glukozy. W ten sposób nie ma gwałtownych wyrzutów glukozy, jednocześnie dłużej odczuwa się sytość. W tej diecie warto wybierać produkty, które są jak najmniej rozdrobnione, jak najbardziej twarde, jak najmniej dojrzałe. Dużo lepiej zjeść surówkę ze świeżej marchewki niż gotowaną marchewkę. Dzięki produktom o niskim IG, obniża się stężenie triglicerydów we krwi. W przypadku zaś spożywania produktów o wysokim IG, te zwiększają szansę na otyłość, na insulinoodporność, na ciągłą potrzebę jedzenia, na zachorowanie na cukrzycę i choroby układu sercowo - naczyniowego. 

jedzenie ulozone w misce w ksztalce serca

Dieta o niskim indeksie icznym - czego unikać?

Na pewno należy wyeliminować węglowodany proste, rozdrobnione, gotowane warzywa i owoce, produkty wieloziarniste mocno rozgotowane. Im coś jest bardziej twarde tym lepiej. Warto znaleźć ciekawe zamienniki, by wiedzieć na przykład czym zastąpić syrop z agawy, co będzie lepsze cukier trzcinowy czy erytrytol. Im większa świadomość poszczególnych składników, tym lepiej.

 

Zastanawiając się nad tym, jak obniżyć indeks glikemiczny, z pewnością warto poznać produkty, które mieszczą się w grupie tych, o niskim Ig. Jeśli to uda się uzyskać, można postawić na odpowiednią dla siebie dietę, bez zbędnego liczenia kalorii. Razem z nią można sięgnąć po doskonałą figurę, pełnię zdrowia, a do tego i ciągłe uczucie sytości. Czyż więc nie na tym właśnie powinno nam zależeć?

 

Indeks glikemiczny tabela - czyli co z nich można wyczytać?

Chcąc zapobiec wahaniom cukru we krwi, należy nauczyć się odpowiednio komponować posiłki, tak, aby codzienne menu zawierało w swoim składzie przede wszystkim produkty z niskim indeksem glikemicznym. Ważne jest to, iż IG nie ma nic wspólnego z kalorycznością posiłków. Coś, co ma mało kalorii może mieć wysoki indeks glikemiczny i odwrotnie, coś, co jest małkaloryczne, może mieć niski indeks kaloryczny. 

Tabela - indeks kaloryczny to rozwiązanie, jakie znaleźć można niemal na każdym kupionym już produkcie. Oprócz więc informacji odnośnie poszczególnych makroskładników czy samej kaloryczności, podany jest tam właśnie wskaźnik Ig.

 

Tabele indeksu glikemicznego:

Owoce, warzywa i przetwory

Produkt

Indeks (IG)

ananas

59

arbuz

72

banany

52

brzoskwinie z puszki w lekkim syropie

52

brzoskwinie z puszki w mocnym syropie

58

burak

64

daktyle suszone

103

dżem truskawkowy

51

dynia

75

frytki

75

grejfrut

25

gruszki

38

gruszki w puszce w sosie własnym

44

jabłka

38

jabłka suszone

29

kiwi

53

knedle ziemniaczane

52

mango

51

marchewka gotowana

47

marchewka świeża

16

marmolada z pomarańczy

48

morele

57

morele suszone

31

papaja

59

pomarańcze

42

rodzynki

64

rzepa

72

słodka kukurydza

54

śliwki

39

śliwki suszone

29

truskawki

40

winogrona

46

wiśnie

22

zielony groszek

48

ziemniaki gotowane

50

ziemniaki młode

57

ziemniaki młode, gotowane w mundurkach do 20 min.

78

ziemniaki obrane gotowane na parze

65

ziemniaki pieczone

85

ziemniaki słodkie (bataty)

61

ziemniaki słodkie (yam)

37




Nabiał

Produkt

Indeks (IG)

jogurt 0% tłuszczu

27

jogurt naturalny

36

lody

61

mleko pełne (3% tłuszczu)

27

mleko skondensowane, słodzone

61

mleko sojowe 1.5% tłuszczu, 120 mg wapnia

44

mleko sojowe 3% tłuszczu, 0 mg wapnia

44

mleko sojowe 3% tłuszczu, 120 mg wapnia

36

mleko zsiadłe

32




Pieczywo, zboża i produkty śniadaniowe

Produkt

Indeks (IG)

bagietka

95

bajgiel

72

bulgur

48

całe ziarna żyta

34

Cheerios

74

chleb gryczany

47

chleb owsiany otrębowy

47

chleb pszenny

70

Chocapic

84

dmuchane ziarno pszenicy

74

gruboziarniste pieczywo jęczmienne (50% ziarna)

46

gruboziarniste pieczywo jęczmienne (70% ziarna)

34

gruboziarnisty chleb jęczmienno-słonecznikowy

57

gryka

54

kasza manna

55

kuskus

65

otręby owsiane

55

pełnoziarnisty chleb żytni

58

pumpernikiel pełnoziarnisty

46

proso gotowane

71

ryż Basmati

58

ryż biały gotowany

64

ryż brązowy

55

ryż długoziarnisty gotowany

56

ryż dmuchany

87

słodka kukurydza

53

ziarna pszenicy

41

ziarna pszenicy orkiszowej

45

ziarno jęczmienia

25

ziarno kukurydzy

69




Makarony

Produkt

Indeks (IG)

makaron rurki

47

makaron ryżowy

40

makaron z serem

64

Ravioli z mięsem

39

Spaghetti z mąki białej

42

Spaghetti z mąki białej gotowane 10-15 min.

44

Spaghetti z mąki białej gotowane 20 min.

61

Spaghetti z mąki białej gotowane 5 min.

38

Spaghetti z mąki pełnowartościowej (razowe)

37



Rośliny strączkowe

Produkt

Indeks (IG)

ciecierzyca gotowana

28

czarna fasola

64

czarna fasola namoczona przez noc, gotowana 45 min.

20

fasola "czarne oczko" gotowana

42

fasola gotowana

29

fasola Mung moczona, gotowana 20 min.

31

fasola nerkowa gotowana

28

fasola nerkowa z puszki

52

fasola Pinto gotowana

39

fasola Pinto z puszki

45

groch gotowany

22

soczewica czerwona gotowana

26

soczewica zielona gotowana

30

soja gotowana

18

soja z puszki

14

zielony groszek z puszki

66



Soki i napoje

Produkt

Indeks (IG)

Coca Cola ©

58

Fanta orange ©

68

Isostar ©

70

sok ananasowy bez cukru

46

sok grejfrutowy bez cukru

48

sok jabłkowy niesłodzony

40

sok pomarańczowy

52

sok pomidorowy bez cukru

38

świeży sok z marchwi

43



Ciasta, ciastka, wypieki, przekąski i słodycze

Produkt

Indeks (IG)

batonik muesli (z suszonymi owocami)

61

biała czekolada

44

bezy

67

biszkopt

54

bułeczki drożdżowe

92

chipsy ziemniaczane solone

54

chrupki kukurydziane

63

ciasteczka owsiane

57

ciasteczka ryżowe

78

Digestives

59

LU petitki

49

M&M's © orzechowe

33

Mars ©

65

mleczna czekolada

43

mufinki

67

naleśniki

85

Nutella ©

33

orzeszki cashew solone

22

orzeszki ziemne

14

paszteciki

59

pączki

69

Petit Beurre (LU)

51

popcorn

72

precelki

83

Skittles ©

70

rogalik

42

Twix ©

44

wafle

76

żelki

78




Cukry

Produkt

Indeks (IG)

50g maltozy

105

cukier trzcinowy

87

fruktoza

19

glukoza

99

laktoza

46

maltitol

26

miód

55

sacharoza

68

stevia

3

syrop kukurydziany

75

xylitol

7

 

Kredos doradza

Copyright © 2024 Kredos Sklep Medyczny